Hur väljer man fackförbund, I – Partipolitisk koppling, eller inte?

“Jag vet att det finns en del olika fackförbund att gå med i, men jag har ingen som helst aning om vilket man ska välja och varför man ska välja att gå med i just det förbundet?”

Den här frågan har jag fått i säkert femtio olika varianter bara den senaste månaden efter att jag har börjat skriva mer systematiskt på Twitter om #facketäger (obs, sedan detta skrevs så har jag valt att inte använda den taggen mer, utan har kört på #facket). Ska försöka att bistå med några enkla tumregler om vad du ska tänka på för att välja ett fackförbund som passar för just dig. Kommer att lotsa nyfikna själar genom ett antal steg, allt för att underlätta ditt val av fackförbund att gå med i, eller för dig som vill lära dig mer om den svenska modellen.

Vi börjar i denna första del med att du ska ställa dig frågan om du vill vara medlem i ett fackförbund som har en partipolitisk koppling, eller inte. Egentligen kanske jag skulle börja med att räkna upp skäl till att vara med i facket överhuvudtaget, men jag tänkte komma in på det lite längre fram och hoppas att du kommer att hänga med hela vägen.

Vill du ha det så ska du tveklöst välja att bli medlem i ett LO-förbund. LO är en s k paraplyorganisation och består av 14 medlemsförbund och organiserar ca 1,5 miljoner medlemmar som s k kollektivanställda på arbetsplatser inom alla sektorer (Privat, statlig och kommun/landsting). Exempel på förbund är Kommunal, IF Metall, SEKO, Hotell- och RestaurangFacket(HRF), m fl. Jag länkar i denna del enbart till respektive paraplyorganisations största medlemsförbund. Viktigt i sammanhanget är att de 14 olika förbunden inom LO självständigt bestämmer om stöd till ett eventuellt parti.

Vill du däremot inte gå med i ett fackförbund som har en partipolitisk koppling så ska du förstås välja att gå med i ett förbund som inte har en partipolitisk koppling och då finns det två andra paraplyorganisationer att välja förbund inom, nämligen TCO, bestående av 15 olika medlemsförbund som totalt har 1,5 miljoner medlemmar. I ett TCO_anslutet förbund kan du bli medlem om du arbetar som tjänsteman, oavsett om du har en högskole-, eller universitetsutbildning. Här är några av förbunden: Unionen, Vision, m fl. Unionen, t ex, organiserar ca 20 % chefer.

En paraplyorganisation som däremot enbart organiserar medlemmar med högskole-, eller universitetsutbildning är Saco, som med sina 22 medlemsförbund organiserar 630000 akademiker. Saco-förbunden utgör både intresseorganisationer och fackförbund och i de förbunden kan du vara medlem genom hela din yrkesverksamma karriär och med tanke på förbundens koppling till utbildning så har alla förbund mer, eller än mer suveräna erbjudanden för studerandemedlemmar. Några av Saco-förbunden är exempelvis Sveriges Ingenjörer, Jusek, Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna, Naturvetarna, m fl.

Slutligen finns det Ledarna, som inte är med i någon paraplyorganisation, men som också finns med på ett antal kollektivavtalsområden. De organiserar knappt 100000 medlemmar, varav ca 88000 yrkesverksamma. Som förbundets namn antyder så organiserar man i första hand chefer på olika nivåer.

Saco-förbunden organiserar f ö ca 25 % chefsmedlemmar, där drygt hälften av dessa är kvinnor. Inte illa, vad?!

I nästa del kommer jag att gå in på vad ett kollektivavtal är, vad det innebär att ett förbund är s k avtalsbärande part och vilka konsekvenser det kan ha när det gäller ditt val av fackförbund, se här.

Därefter går jag igenom vad ett kollektivavtal kan innehålla.

Vad som kan ingå i medlemskapet gås igenom i den fjärde delen.

Slutligen går jag igenom hur viktigt det är med god dialog mellan arbetsgivare och fackförbund, där man utgår ifrån relationsbyggande och kunskap om verksamheten och om att tillsammans ta ansvar för att verksamheten kan utvecklas.

Tveka inte att ställa frågor via kommentarer här, eller via Twitter. Försöker att vara hyfsat rapp med att svara.

#Facket äger i #mittsverige.

Ta-tah!

Tagged , , , , , , , ,

4 thoughts on “Hur väljer man fackförbund, I – Partipolitisk koppling, eller inte?

 1. It’s amazing in favor of me to have a web page, which is helpful in favor of my knowledge. thanks admin|

 2. Kristina says:

  Hej Jag är medlem i lärarförbundet, SACO. Jag blev illa behandlad av en chef, så till den grad att jag blev sjukskriven. Jag har aldrig fått stöd vare sig från lokala eller centrala fackrepresentanter och inte heller från mitt eget förbund. Mina lokala representanter företrädde även chefen som tillhörde samma förbund. Skyddsombudet vågade inte ge mig stöd pga av att han var rädd för repressalier i form av sämre löneutveckling. Hur kan facket hantera en situation då en medlem blir kränkt och om facket företräder både drabbad och förövare?

  • Utan att ha tillgång till all info så verkar de lokala ha missförstått sin roll. I ett sådant läge är det inte chefen som ska företrädas. Ett annat problem generellt är att lagstiftningen kring mobbning är tandlös, den som finns tillämpas inte och en del arbetsgivare kör inte alls med systematiskt arbetsmiljöarbete. Arbetar du kvar, eller har du bytt arbetsgivare?

   • Kristina says:

    Hej igen, det är en 2,5 årig lång historia, där jag har fått uppleva maktspel, feghet, svek, hot, manupilation, lögner och förnekande. Jag har kvar min anställning, gillar mitt jobb, mina kollegor etc, bor på landet och vill inte flytta osv.

    Jag har lärt mig allt om Afs 1993 17 och vet att den är helt värdelös, att AV inte gör något, att det som arbetssjuk är näst intil omöjligt att få sin sjukdom utredd eller erkänd av FK såtillvida man inte är ¨fucked for life¨ och att alla instanser som egentligen borde ge stöd, behandlar en som om man vore pestsmittad och det bästa vore antagligen om man bara tog livet av sig, vilket ju också många gör.

    Jag är ensamstående med två barn, utan familj och släkt, däremot några fina vänner. Utan mina vänner och drivkraften som jag får från mina barn hade jag nog gett upp för länge sen…

    Jag har anmält mitt ärende på alla möjliga och omöjliga sätt, följt våra rutiner på jobbet, som tydligen jag var den enda i hela myndigheten som brydde sig om, anmält till AV, bett mitt fackförbund om hjälp. bett skyddsombud om hjälp, bett Sacorepresentanter om hjälp men har fått tagit hela striden själv.

    Just nu har jag fått avslag på min ansökan till FK om att de ska utreda arbetssjukdom, trots att jag ansökte om detta när jag fann info om att jag hade rätt till fler dagar med sjukpenning i stället för att bli utförsäkrad men pga av att FK gjorde fel då de utförsäkrade mig innan jag hade förbrukat mina 914 dagar sjukpenning så säger de nu att de inte kan utreda pga av att jag inte var sjukskriven i 914 dagar. Man kan ju bli tokig för mycket mindre än så här, eller vad tror du ? ;).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: