Det kan väl inte skada att sprida det här…

Roger Berglund, Nyhetschef på UNT har idag beklagat (via @Cintanders på Twitter) sig över om vems vittnesmål som är värt mest. Därför finner jag anledning att pusha än en gång för denna betraktelse.

Under vad som benämns som goda förevändningar så sprider många personer mycket snabbt vidare information som man upplever är fasansfullt, fördjävligt och som det ju inte kan skada att sprida. Ofta med ett eftertryck i linje med “Såhär får det fan inte gå till! SPRID till ALLA. Den djäveln borde hängas!”

Problemet är att – i linje med dylika spridningsuppmaningar – det för det första faktiskt KAN skada att sprida om det är falsk information, ta bara det senaste exemplet om “Innebandypappan”, där en pappa från Åkersberga innebandyklubb sades ha lämnat sin son att gå hem för att han hade spelat för dåligt. Personer pekas ut, mår dåligt och det blir ett sjudjävla hallå och så visar det sig att det efter några grundläggande kontroller är hittepå. Tack till Medierna på SR för blottläggandet av nyhetsankan. Och nej, jag ska inte börja raljera om den torftiga bortförklaringen som ges av en av de nyhetskanaler som okritiskt spred vidare innebandypappe-historien.

Och det andra problemet, även om det INTE skadar någon, så är det ändå definitivt inte gynnsamt för den goda saken att sprida saker som ska ligga till grund för ett upprop, eller liknande och där det sedan visar sig att grundläggande argument för en förändring är falska. Hur mycket blir den goda saken hjälpt en sådan gång? Brukar ofta tipsa om att man tar en titt på Hoax-Slayer innan man sprider något rykte som dyker upp t ex på Facebook om att man ber folk göra saker som bara leder till att man inte syns för den personen, men där det hela ju förstås handlade om att hindra spridning av något farligt virus, eller trojan, eller att Göring, Himmler och Goebbels kommer att dyka upp i vardagsrummet om man inte gör som ryktesspridaren säger.

Och att man gör något som väl vår skolgång borde ha bidragit med, nämligen ett vanligt, hederligt kritiskt granskande. Och nej, jag ska inte heller raljera om att kritiskt granskande tas upp på allvar först på universitetsnivå.

Advertisements
Tagged , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: