All konst är politisk – en lovsång till Björn Ferry och Nordanstig

All konst är politisk, så ock den sämsta. Å andra sidan, vem i helvete bryr sig om konst när Björn Ferry just tagit ett tämligen oväntat OS-guld. Men Björn Ferry är konst i sig själv, vill jag göra gällande. Och Charlotte Kalla är konst. Ian Thorpes fötter är konst. Alex Fergusons portvinsnäsa är excellent konst. Johan Mühleggs doping var konst. Och all konst är politisk. All.

-Att 50 % av misstänkta våldtäktsmän förhörs, det är en märklig konst. Glaset halvfullt, eller halvtomt?

-Att Noomi Rapace kommer att hinna säga “Tack” 45 gånger på 45 sekunder när hon får ta emot en Oscarsstatyett, bara hon ökar tempot lite grann, det blir konst.

-Att soldater tvingats laga och äta en dygnsranson mat på 15 minuter när bara själva tillagningsdelen tar 10 minuter, oj, det är sannerligen en konst. “Om ‘ru säje’re så.”

-Att hela 60000 är anmälda för att göra Högskoleprovet, samt att äldre personer presterar bättre på framförallt orddelen, det är väl ingen konst, dock, med tanke på alla osnutna kids som skriver “frästen”. Meh!

-Att Windows 7 enligt uppgift kommer att skicka ut en kontrollsignal var tredje månad för att säkerställa att det inte rör sig om en piratkopia, det känns Tolkienskt så det förslår à la Saurons öga och det får väl betecknas som konst.

-Att filmen “A single man” är 99 minuter lång säger inget om vad den är, utan enbart hur lång den är, men håll med om att detta citat från artikeln om filmen är konst och inget annat än konst. “In America, trailers as well as posters have provoked “de-gaying” protests but, hey, tickets have to be sold.”

-Att Grekland har en statsskuld på 300 miljarder dollar är förstås anmärkningsvärt, men vad som har utgjort det konstnärliga inslaget i det hela, det är ju Goldman Sachs penseldrag för att bistå grekerna med lite smärre sifferjusteringar för att hänga på i EMU-racet.

-Att man har 140 tecken på sig när man ska dra iväg en tweet, det fattar ju vem som helst, till och med jag och om man vill få även det till att bli till skön konst, då ska man antingen få sitt Twitter-konto hackat så att någon annan skriver in “scum-sucking pigs” om de konservativa i det härligt pompösa Storbritannien, eller så kännetecknas konsten i detta fall av att fabulera ihop en långsökt ursäkt.

-Att vi har dubbelt så mycket skrufs och skräp i våra hem idag i jämförelse med för hur det var för 30 år sedan, gör mig rätt irriterad, men likförbannat måste jag tillstå att även detta är konst, särskilt när man står där med alla sina saker och förbannar de idiotiskt överdimensionerade förpackningarna till en mängd saker. Men det finns hopp om att bli av med krafset. Denna artikel tycktes nämligen vara skriven direkt till den fulaste av hundar.

-Att en facebookgrupp som kallas “Secret London” på två veckor attraherade 180000 medlemmar, well, du vet var jag är på väg, det är stor konst. Kanske speciellt som en mängd megafoner utan öron och öron langar in bilder och tips om det minst ohemliga som finns i staden, som exempelvis Tower Bridge, trots att syftet från början var att hinta om de där okända platserna. Noise is the new silent.

-Att en regeringstjänsteman hade 350 g opium på sig och en ursäkt som jag skulle betala en rejäl runda på Mackinlays för, det är som hämtat ur Blå Lotus och då finns det ju intet som kan kullkasta att även detta skall klassas som konst och inget annat. Ursäkter är opium för folket.

-Att Nordanstig har 0 (noll) vargar innebär inte att man inte kan lämna in en motion i konstens tecken om att kommunen ska vara vargfri. Stängsel? En vallgrav? Nej, en fet mur, vet jag! Den ska synas från månen, till skillnad från den kinesiska muren.

Sifferlösa avtal är något som arbetsgivarorganisationer tar upp lika ofta som Fredrik Reinfeldt sa att “Det handlar om jobben” som svar på varenda fråga som ställdes till honom inför förra valrörelsen. Förvånande nog var det ingen reporter som satte honom på pottkanten genom att bara krasst konstatera att “Min fråga kan inte besvaras med att säga att det handlar om jobben. Min fråga var om du mår bra.” Och det är konst att svara på ett sådant sätt. Det är konst att inte följa upp ett sådant svar. Det är konst att genomföra en god lokal löneprocess. Det kräver öppenhet från arbetsgivaren. Det kräver öppenhet från den lokala arbetstagarorganisationen. Det kräver kunskap. Det kräver en tydlig lönepolicy och en lika tydlig koppling mellan prestation, ansvar och lön/löneutveckling. Allt är inte mätbart, bara. Se bara på polisen som har satt upp ett mål om att genomföra ett visst antal nykterhetskontroller som ett kvalitetsmål och därmed satte de upp kontrollerna i rusningstrafik, istället för att mäta när det skulle ha effekt.

-Att den 70-årige Ray Gosling kvävde sin älskare, som enligt Gosling var döende i AIDS under svåra smärtor. Det är modigt. Jag vet faktiskt inte om det är konst. Men det är politiskt.  Och eftersom all konst är politisk, så måste det omvända också vara sant, att allt politiskt är konst. Nej, det måste det inte, men vad tusan, det här är ju bara en blogg av en person som kallar sig den fula hunden och som trivs så infernaliskt bra på sitt jobb, vilket är en lyx.

Voff!

Eder tacksamma, stela och utomordentligt fula hund som ska till Feskekörka imorgon

Advertisements
Tagged , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: