Give me five low – too slow – we’re gonna have to let you go!

Det är år 2010.

Fokus ligger på prestation.

Men i förhållande till vad? Vad kännetecknar egentligen en god prestation? Och hur jämför jag min prestation med din? Och med min egen?

Posten i Umeå blev sex brevbärare uppsagda för att de var för långsamma när det gällde vissa sorteringsmoment. Nu har förhandlingar mellan arbetsgivaren och den fackliga organisationen SEKO avslutats och de blir inte uppsagda.

Snyggt jobbat, SEKO, vill jag bara säga direkt. Och starkt av arbetsgivaren att ta tillbaka uppsägningarna.

Det som är en smula illavarslande är att fler och fler arbetsgivare ser på mänsklig funktionsförmåga som om det vore något konstant och statiskt. Vissa personer är faktiskt långsamma och andra är djävligt snabba. Det finns vidare vissa snabba som är för snabba och det finns långsamma som aldrig begår ett enda misstag. Kvalitet och kvantitet är som bekant inte nödvändigtvis samma sak.

För att få lite snurr på hur man bör betrakta människors prestation så finns det ett par saker som jag vill hävda är ytterst centrala:

1. Folk presterar olika bra
2. Folk presterar olika snabbt
3. Folks prestation kan variera från ett mättillfälle till en annan beroende på faktorer som sömnlängd, sömnstörningar, tid på dygnet, alkohol, droger, humör, trivsel, olika typer av s k vanlig abstinens, såsom koffeinbrist, etc. Och naturligtvis beroende på en mängd motivationsfaktorer.
4. Huruvida ovanstående har att göra med verklighetens folk låter jag sannerligen inte vara osagt, för detta handlar fullkomligt om just verklighetens folk, vilket betyder att man alltså måste ta hela spektrat i beaktande.

Ta en titt på normalfördelningen på bilden nedan.

Ju längre ut mot sidorna man kommer, desto lägre är sannolikheten för att du ska hitta någon händelse, eller exempelvis prestation, men det gör faktiskt  inte prestationen mindre normal för det.

Ovanstående är en bild på en s k perfekt normalfördelning, där medelvärdet och medianen är identiska värden. Ofta ser dock fördelningarna lite annorlunda ut, så att toppen på klockan kan ligga mer förskjutet mot vänster, eller höger. T ex om vi tar ett jätteenkelt test, där hundra universitetsutbildade personer ska svara på frågan om tio huvudstäder i Europa, då kommer klockans topp med mycket stor sannolikhet vara förskjuten åt höger, därför att en övervägande majoritet av dem kommer att ha alla, eller nästan alla rätt på dessa frågor. Hänger du med? Bra!

För det är en sådan här grundläggande sak som man medvetet, eller omedvetet (välj vilket som är värst) bortser från. Att jag är supersnabb på att utföra många uppgifter gör inte att en kollega på något sätt är onormal bara för att vederbörande behöver ett par timmar längre på sig för att utföra ungefär samma uppgifter.

Just sömnighet och trötthet är otroligt väsentliga faktorer när det gäller mänsklig funktionsförmåga och inverkar mycket i ett delikat växelspel på vår hälsa och vårt välbefinnande.

Om du är nyfiken på att veta mer om man blir sjuk av att vara trött, eller om det är tvärtom, då tycker jag att du ska försöka gå på ett seminarium i Aula Magna om just detta den 23/3. Mina fantastiska f d kolleger kommer garanterat att leverera spännande forskningsresultat, så passa på.

Dags att, just det, sova!

Advertisements
Tagged , , , , , ,

2 thoughts on “Give me five low – too slow – we’re gonna have to let you go!

 1. Lina says:

  Fan vad glad jag blir att läsa det här, Jensemannen! Ett av mina tjat-mamma-mantran är ‘det är inte onormalt (alt. ‘sjukt’, eller ‘fel’), det är bara inte det allra allra vanligaste’.

  Det är inte alla som fattar, helt enkelt. Helt ok det med, att inte fatta, ganska normalt faktiskt, men det betyder inte automatiskt att man meriterat sig för att döma ut alla andra… 🙂

  • Thanx a bunch!

   Jag kan ju inte annat än hålla med dig, vilket kanske ska tolkas som stöd för att vi båda är normala, eller vem vet, kanske hör vi till den allra yttersta kategorin av outliers? 😉 Hur översätter du outliers till svenska, förresten? Uteliggare låter så…smutsigt!

   Gillar skarpt det du skriver om att till och med det med att inte fatta ju de facto kan klassificeras såsom varande normalt. På gott och ont. Det händer på tok för ofta att man (jag, förlåt) slänger ur sig repliker som vore det fakta, när det bara är hej-kom-och-hjälp-mig-åsikter, baserade antingen på okunskap, eller på bristfällig ödmjukhetsgrad. Ciao!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: